Onbevruchte koninginnen en wat doen de mannetjes?

Gepubliceerd op 14 juli 2023 om 07:05

Hoe worden mannetjes mieren ontwikkeld?


Mannetjesmieren worden ontwikkeld uit onbevruchte eieren die door de koningin worden gelegd. Deze eieren ontwikkelen zich tot mannetjes zonder dat er bevruchting plaatsvindt. Aan de andere kant worden werksters en nieuwe koninginnen ontwikkeld uit bevruchte eieren.


De ontwikkeling van mannetjesmieren begint net als de ontwikkeling van andere mierenlarven. De eieren worden gelegd in een speciale broedkamer en worden verzorgd door de werksters. Na een paar dagen komen de larven uit de eieren en blijven in de broedkamer totdat ze zich hebben ontwikkeld tot poppen. De poppen van mannetjesmieren ontwikkelen zich sneller dan die van werksters en koninginnen.


Als de poppen volwassen zijn, breken ze uit hun cocon en komen ze tevoorschijn als volwassen mannetjesmieren. De mannetjesmieren hebben als belangrijkste taak om te paren met de nieuwe koninginnen. Na de paring sterven de mannetjesmieren meestal snel, terwijl de bevruchte koninginnen op zoek gaan naar een nieuwe plek om een kolonie te stichten.


Wat gebeurt er met onbevruchte mieren koninginnen?


Onbevruchte mierenkoninginnen hebben geen mannetje bevrucht om nageslacht te produceren. Dit betekent dat ze geen werksters of nieuwe koninginnen kunnen voortbrengen en hun koloniale rol beperkt is.


In sommige mierensoorten kunnen onbevruchte koninginnen echter nog steeds een belangrijke functie vervullen in de kolonie. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verzorgen van de larven, het onderhouden van de neststructuur en het verdedigen van de kolonie tegen indringers.


Bovendien kunnen onbevruchte koninginnen soms worden geaccepteerd als vervangers van een stervende bevruchte koningin. In dit geval kan de onbevruchte koningin zichzelf bevruchten met haar eigen eitjes om alsnog nakomelingen te produceren. Dit wordt parthenogenese genoemd en is een vorm van aseksuele voortplanting waarbij het vrouwtje zichzelf bevrucht.


Over het algemeen hebben onbevruchte mierenkoninginnen echter een beperkte levensduur en zijn ze niet in staat om een volledige kolonie te stichten of te onderhouden.


Dus je zal nu wel denken, Dus ontbevruchte koninginnen produceren mannetjes?


Ja, dat klopt. Onbevruchte mierenkoninginnen zijn in staat om mannetjes te produceren, omdat mannetjes zich ontwikkelen uit onbevruchte eieren. Dit betekent dat onbevruchte koninginnen nog steeds een belangrijke rol kunnen spelen bij het voortbrengen van mannelijke mieren in de kolonie.


Het is echter belangrijk om op te merken dat mannetjesmieren over het algemeen een minder belangrijke rol spelen in de kolonie dan werksters of koninginnen. Hun belangrijkste taak is om te paren met de nieuwe koninginnen en daarna sterven ze meestal snel. Daarom is het vanuit evolutionair perspectief waarschijnlijk niet gunstig voor een kolonie om afhankelijk te zijn van onbevruchte koninginnen om mannetjes voort te brengen. In de meeste gevallen hebben kolonies daarom een bevruchte koningin nodig om zich succesvol te kunnen voortplanten en hun populatie te laten groeien.


Waarom leven mannetjes minder lang?


Mannetjesmieren leven over het algemeen korter dan vrouwtjes (werksters en koninginnen) omdat hun belangrijkste taak is om te paren met de nieuwe koninginnen en daarna sterven ze meestal snel.


Wanneer mannetjesmieren volwassen worden, hebben ze maar één doel: zich voortplanten en hun genen doorgeven aan de volgende generatie. Zodra ze hebben gepaard, hebben ze geen verdere functie in de kolonie. Dit betekent dat hun levensduur niet zo belangrijk is voor het voortbestaan van de kolonie als dat van de werksters of de koningin.


Bovendien hebben mannelijke mieren over het algemeen minder ontwikkelde lichamen en minder bescherming tegen omgevingsfactoren dan vrouwtjes. Dit kan hun levensduur verder verkorten, omdat ze minder goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld weersomstandigheden, predatoren en ziekten.


Kortom, mannelijke mieren leven over het algemeen korter dan vrouwtjes omdat hun reproductieve rol beperkt is en omdat ze over het algemeen minder ontwikkelde lichamen hebben dan vrouwtjes.